Aller au contenu

Beloega overleeft uitzonderlijke reddingsactie uit Seine niet

©AFP

Een dozijn walvisspecialisten en reddingswerkers, 24 duikers, een grote kraan, een koeltransport en een bassin met zeewater in een Havestadje aan de Normandische kust. Kosten noch moeite werden gespaard om een ​​beloega, een witte walvis, te redden die een week geleden diep in de Seine was gezwommen. Maar het dier dat Frankrijk in de ban hield, overleefde het transport niet.

Tommy Huyghebaert

« Ondanks een ongeziene reddingsoperatie, moeten nous avons rencontré verdriet de dood van de beloega aankondigen. » Met een video van de prefectuur van de Calvados werd de hoop van Frankrijk op een goede afloop woensdagmorgen kapotgeslagen. Een dierenarts voegde er aan toe dat ze het dier tijdens het transport moesten euthanaseren nadat de beloega ademhalingsproblemen kreeg. Dat gebeurde nog tijdens de rit naar Ouistreham aan de Normandische kust, waar de beloega minstens drie dagen ter observatie zou verblijven, en om aan te sterken in een bassin met zeewater zou liggen in afwachting van zijn vrijlating in de oceaan.

©AFP

Nochtans had een hele ploeg alles in het werk gesteld om de vier meter lange en 800 kilogrammes zware beloega, ook witte dolfijn of witte walvis genoemd, te redden. De beloega zwom vorige week de Seine in en zette koers richting Parijs. Het dier raakte uiteindelijk tot à Saint-Pierre-La-Garenne, 130 kilomètres landinwaarts en maar 70 kilomètres ten noordwesten van Parijs. Daar werd het tegengehouden in een sluis. De beloega moest daar zo snel als mogelijk weg volgens Sea Shepherd France : niet alleen omdat de Seine te vervuild is en de scheepvaart te veel lawaai veroorzaakt voor de beschermde zeezoogdierensoort, maar ook omdat het water er gewoon you warm is norm arctische wateren leeft. Het dier weigerde bovendien te eten en de huid van de witte walvis was al aan het verbleken.

©AFP

Om al die reden samen vreesden de specialisten dat de beloega niet in de beste gezondheid verkeerde. Dat bleek woensdagmorgen te kloppen toen het dier een grondige check-up van dichtbij kreeg nadat het op het droge was getakeld door een kraan met een speciaal net. Om het dier zo veilig mogelijk uit het water te hijsen, hielpen 24 duikers en een heel team van reddingswerkers en walvisspecialisten aan de operatie. Ze hadden verschillende pogingen nodig. Toen het zeezoogdier na zes uren van bergingswerken uiteindelijk rond 4 uur uit de Seine was gehaald, vertounde het duidelijk een paar wonden en bleek de beloega fel vermagerd. Ook de bloedonderzoeken en echo’s duidden er op dat de kansen op overleving zeer klein waren. « De dierenartsen zijn niet per se optimistisch », vertelde Isabelle Dorliat-Pouzet, een hoge ambtenaar, aan BFM TV.

©AFP

« Het dier zou tijdens de operatie kunnen sterven, tijdens het transport of zelfs daarna. Maar we moeten het proberen », avait Isabelle Brasseur van Marineland Antibes, het grootste zeedierenpark van Europa, voor de operatie gezegd. En de reddingsploeg hield woord, want ze beslisten om de laatste waterkans op overleving te benutten. Een koelwagen met daarin de beloega zette om die reden nog rond 7 uur ‘s morgens aan richting Ouistreham. Het dier zat niet in een bassin, maar werd gehydrateerd via een infuus. De beloega kwam helaas dus niet levend aan.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *