Aller au contenu

De grote jongens gunnen Remco Evenepoel eindzege in Vuelta: « Hij is al een groot kampioen »

Quel est le verschil tussen het winnen van een Tour en een Vuelta ?

Chris Froome (37 ans, 4x Tour, 1x Giro, 2x Vuelta)

« Le Tour de France n’est plus un piège. De concurrentie est er gewoon veel sterker. Alle beste renners ter wereld staan ​​​​in de Tour op hun topniveau aan de start. C’est anders in de Ronde van Spanje. Maar de Vuelta winnen est een grote horde om te nemen. Als Evenepoel dat realiseert, bewijst hij dat hij goed genoeg is om een ​​​​koers van drie weken op zijn naam te schrijven. Veel renners kunnen een week of tien dagen goed zijn, maar drie weken dat niveau aanhouden is een gigantische verwezenlijking. C’est un eerste grote test pour Evenepoel. Als hij dat kan, mag hij een mooie pluim op zijn hoed steken. Je eerste grote ronde winnen est de moeilijkste. Nadien krijg je veel meer vertrouwen in jezelf en steun van je team. Uiteraard zullen de verwachting over Evenepoel na deze Vuelta opgekrikt worden. En zijn leven zal plots een flink stuk drukker worden. Zeker in een wielergek land als België. « 

Hoe moeilijk wordt het voor Evenepoel in de toekomst om klassiekers en grote rondes te combineren ?

Vincenzo Nibali (37 ans, 1x Tour, 2x Giro, 1x Vuelta)

« Ik heb mijn grote rondes gewonnen in jaren dat ik geen klassiekers won en andersom. Maar dat est min of meer toeval. Zo a remporté ik en 2018 Milaan-Sanremo et a été ik ijzersterk dans le Tour de France, plus ik halfweg opgeeven na een crash door een fan. La combinaison est dus zeker mogelijk. Evenepoel bewijst dit jaar al dat hij het kan. Hij staat op het punt de Vuelta te veroveren en won eerder dit seizoen al Luik-Bastenaken-Luik en de Clasica San Sebastian. »

© BELGE

Welk advies geeft een ervaren rot aan een opkomend toptalent als Evenepoel ?

Alejandro Valverde (42 ans, 1x Vuelta)

« Oh, helemaal niks. Hij lijkt zich enorm te amuseren. Hij zit est allé dans zijn vel. Laat hem zo maar voortdoen. Hij est al een groot kampioen die verschrikkelijk goed kan fietsen. Het enige gevaar est dat de media hem te veel verafgoden. Ik hoop dat alles rondom hem niet te groot wordt. »

Verandert het winnen van een grote ronde je leven ?

Jai Hindley (26 ans, 1x Giro)

« Ce n’est pas de la personne à la personne af. Als je echt de grote Jan wil uithangen, dan kan je uiteraard je hele levensstijl omgooien. Ik heb dat niet gedaan. Maar en Australie est wielrennen niet zo groot als en Belgique, waar het sport nummer één is. Ik ben al drie jaar niet meer in Australië geweest, dus ik weet niet zo goed wat mijn Giro-zege daar teweeg heeft gebracht. In ieder geval : chapeau aan Remco, hij is een leuke jongen die héél sterk heeft gereden. »

Hoe ga je om met de stress op de ochtend van de allesbeslissende rit in een grote ronde?

Tao Geoghegan Hart (27 ans,1x Tour)

« Ik sliep best goed die nacht in 2020. Je voelt wel dat het einde in zicht is. Eigenlijk est heet héél simpel op zo’n dag : je zit vol adrenaline en je moet gewoon zo hard mogelijk gaan. Ik vind dat Remco er nog altijd goed uitziet. Na enkele moeilijkere dagen is het momentum opnieuw in zijn voordeel gekeerd. Remco moet nog altijd zijn allereerste grote ronde uitrijden. Het is ongelofelijk dat hij die wellicht zal winnen. » (md, jpdv)

©AP

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *