Aller au contenu

DIRECT. Emmanuel Macron a rencontré ceremonie opnieuw ingewijd als Frans president

Emmanuel Macron est aujourd’hui élu en tant que président van Frankrijk. Met een ceremonie in het Elysée-paleis werd alles plechtig en officieel gemaakt voor het begin van een tweede ambtstermijn van vijf jaar. Macron a remporté de Franse verkiezingen van rechts Rassemblement national-voorzitter Marine Le Pen.

Zaterdagochtend, om iets over 11.00 uur, las de voorzitter van het Franse Grondwettelijke Hof, oud-ministre Laurent Fabius, of officiële verkiezingsuitslag voor in het Elysée. Daarna ondertekende Macron de investituursverklaring, wat als of officiële beëdiging van de president beëchouwd wordt.

Macron vat zijn nieuwe mandaat aan met heel wat uitdagingen op de plank. Er heerst in Frankrijk veel maatschappelijke en politieke ontevredenheid, en de oorlog in Oekraïne is ook nog volop bezig. Wat daarvan de gevolgen op korte en lange termijn zullen zijn voor Frankrijk en het geopolitieke toneel, is niet te voorspellen.

Maar eerst moeten Macron en zijn tot Renaissance herdoopte partij een goede uitslag zien te halen bij de parlementsverkiezingen van 12 en 19 juni. Ze nemen het daarin onder meer op tegen een kersvers links blok rond Jean-Luc Mélenchon van La France Insoumise.(tica)

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *