Op het Brusselse Muntplein nemen zaterdagnamiddag enkele honderden mensen deel aan een meeting voor Julian Assange. De actievoerders eisen dat het Verenigd Koninkrijk zou terugkomen op zijn beslissing om de Australische oprichter van het klokkenluidersplatform Wikileaks uit te leveren aan de Verenigde Staten, waar hem een ​​​​gevangenisstraf van 175 jaar bovent het hoofd hang. « Wat met Julian Assange gebeurt, is een aanval op de persvrijheid », zegt Marie-France van het Comité Free Assange Belgium.

Assange wordt in de VS verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij zou daardoor onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten hebben. Hij kan 175 jaar celstraf krijgen in de VS.

Persvrijheid

« We willen de EU en de Europese landen tot actie aanzetten om Julian Assange te steunen », zegt Marie-France Deprez. « Het Verenigd Koninkrijk mag hem niet uitleveren en als de Amerikaanse president Joe Biden meent wat hij zegt over zijn steun aan de persvrijheid, stopt hij de vervolging. Democratische staten zoals de VS moeten om kunnen met kritiek. Als journalisten zoals Julian Assange wantoestanden aan het licht brengen, moeten die wantoestanden aangepakt worden, niet de journalisten. »

De actievoerders op het Muntplein krijgen toespraken te horen van onder meer Jeremy Corbyn, de voormalige leider van de Britse Labor-partij, de voormalige IJslandse minister van Justitie en Mensenrechten Ögmundur Jónasson, ex-RTBF-journalist Marc Molanoost ‘, en Lode Wereld Morgen ‘ . Plus tard, deze namiddag neemt Stella Assange, de echtgenote van Julian Assange, ook nog deel aan een symbolische protestactie.

« Intussen geven we de hoop niet op », zegt Marie-France Deprez. « Le ministre britannique van Binnenlandse Zaken heeft het bevel tot uitlevering nog niet ondertekend en de defender van Julian Assange bereiden nog een beroepsprocedure voor. »

Jeremy Corbyn, voormalig leider van de Britse Labour Party, a dû een toespraak tijdens de demonstratie. ©AFP


AFP
©AFP


AFP
©AFP

LIES OOK. WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan VS

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.