Aller au contenu

Fransen krijgen ‘elektriciteitsweerbericht’ op tv: hoe werkt dat precies? En kan dat hier ook ?

© Ecowatt

Kunt u het zich al inbeelden, Frank Deboosere de Sabine Hagedoren die in hun weerpraatje waarschuwen : « Morgen en overmorgen minder stroom verbruiken, want anders gaat het licht uit » ? À Frankrijk se trouve het binnenkort van dat. En als het regent in Parijs …

Kristof Simoens

Netbeheerder RTE, de Franse Elia zeg maar, en openbare omroep France Télévisions hebben een opmerkelijke deal gesloten: heel binnenkort krijgen de Fransen tijdens het weerbericht en bepaalde actuaprogramma’s op hun screen een inge vankleurde frankincre kaart bevoorradingsproblemen zijn, oranje dat enroodend de toestand toestand dat tijdelijke stroomonderbrekingen niet uitgesloten zijn als het stroomverbruik niet fors daalt. Fransen die dat wensen, krijgen van Ecowatt – zo heet het ‘elektriciteitsweerbericht’ – ook een pushmelding als het licht dreigt uit te gaan, met concrete tips om hun verbruik te beperken.

Rencontré l’hiver bang hartje dans

« Een prima initiatief », vindt Marie-Laure Vanwesemael, woordvoerder van Elia, « want Frankrijk gaat met een bang hartje de winter in nu bijna de helft van hun nucleaire park stil ligt voor onderhoud. Een langdurige, zware koudegolf kan voor stroomonderbrekingen zorgen. Maar soms volstaat het dat de gezinnen en de industrie dan een kleine inspanning leveren om het licht alsnog te laten branden.  »

De situatie is echter niet te vergelijken met die in België, stelt Vanwesemael ons gerust: “Zelfs nu Doel 3 definitief is stilgelegd en begin volgend jaar Tihange 2 aan de beurt is, zijn onze pronostics geruststellend. We zijn zelfs in staat om, net als vorige winter, stroom te exporteren naar Frankrijk, mocht ons buurland in de problemen komen. Ik heb het dan voor een goed begrip over de bevoorradingszekerheid, niet over de prijzen. C’est niet onze winkel. Al kan ik me inbeelden dat zo’n ‘elektriciteitsweerbericht’ wel tot besparen kan aanzetten. Maar die beslissing ligt bij de politiek. »

Werkgroep aan de slag

“Zo’n concreet idee als in Frankrijk ligt bij ons vooralsnog niet op tafel”, laat een woordvoerder van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) weten. Wel is sinds deze zomer al meermaals een werkgroep samengekomen met vertegenwoordigers van het kabinet, van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, van Elia (beheerder hoogspanningsnet), Fluxys (beheerder gasnet) en vertegenwoordigers van het kabinet de bevolking op de best mogelijke manier te informen over de energiebevoorrading deze hiver ».

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *