Aller au contenu

Iran kondigt sancties tegen Europese instellingen aan

© AP

Iran heeft woensdag sancties aangekondigd tegen in de Europese Unie gevestigde instellingen, personen en mediakanalen, als reaction op de strafmaatregelen die de EU onlangs heeft genomen tegen Iraanse leiders. Zij worden ervan beschuldigd de protesten na de dood van Mahsa Amini hardhandig te hebben aangepakt.

jvhBron : BELGE

L’Iran est de ban van protesten sinds de dood op 16 septembre van de jonge Iraans-Koerdische vrouw, die drie dagen nadat ze in Téhéran door de zedenpolitie was gearresteerd wegens overtreding van de strenge kledingvoorschriften van het land, waaronder het dragen van een sluier in het openbaar, overleed.

Tientallen mensen, voornamelijk demonstranten maar ook leden van de veiligheidstroepen, werden tijdens de demonstraties gedood. Honderden anderen, onder wie vrouwen, werden gearresteerd.

Op 17 oktober heeft de Europese Unie sancties goedgekeurd tegen de zedenpolitie en elf Iraanse leiders, waaronder de minister van Telecommunicatie, omdat ze betrokken zijn bij de repressie.

In reactie daarop kondigde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring sancties aan tegen acht instellingen en twaalf personen die in Europe zijn gevestigd wegens « steun aan terroristische groeperingen », « het aanzetten tot geetweld enwellen » daden » en Iran.

Op de Iraanse zwarte lijst staan Le Comité international en quête de justicede Internationale Liga tegen racisme en antisemitisme, en de Perzische taalversies van Deutsche Welle fr Radio France Internationale.

Europese en Franse parlementsleden en politiciens, en twee verantwoordelijken van de Duitse krant Bild kregen ook sancties van Iran opgelegd. De sancties omvatten een visumverbod en de « inbeslagname van hun eigendommen en activa op het grondgebied dat onder de jurisdictie van Iran valt », aldus het ministerie.

Iran heeft op 19 oktober aangekondigd dat het Britse entiteiten in personen op de zwarte lijst heeft geplaatst, daags nadat Londen sancties had opgelegd aan de Iraanse zedenpolitie naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *