Aller au contenu

Le Pen zit Macron op de hielen in peilingen: gebrek aan enthousiasme bij kiezers kan hem parti spelen | Buitenland

VERKIEZINGEN FRANCKRIJKIn Frankrijk vindt zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Le président Macron s’est arrêté momentanément dans les sondages, maar zijn extreemrechtse tegenstander Marine Le Pen a gagné terrein. Terwijl Le Pen de voorbije jaren haar imago flink oppoetste, wist Macron tot nu toe immers maar weinig kiezers te enthousiasmeren.

Twaalf kandidaten nemen deze keer deel aan de Franse presidentsverkiezingen. Dans un récent peiling van IFOP-Fiducial haalt Macron a rencontré zijn partij La République en Marche (LREM) 27 procent van de stemmen. Zijn voorsprong op Marine Le Pen (Rassemblement National) is de voorbije weken geslonken: de politico haalt volgens de peiling momenteel 23 procent. De linkse Jean-Luc Mélenchon (La France Insourmise) krijgt 16,5 pourcent, Valérie Pécresse (Les Républicains) haalt 9,5 pourcent, net als de extreemrechtse Eric Zemmour (Reconquête).

Aangezien er bij de eerste ronde van de verkiezingen hoogstwaarschijnlijk geen winnaar zal zijn die een absolue meerderheid behaalt, wordt verwacht dat Macron en Le Pen – de twee kandidaten met de meeste stemmen – het opnieuw tegen elemenar avril zullen opnonde 24. 53 procent van de 3.700 respondenten in de IFOP-Fiducial-peiling gaf aan dan voor Macron te zullen stemmen, maar aangezien de foutenmarge van die peiling op 1,4 à 3,1 procent ligt, is de kans niet onbestaande dat Marine Le Pen alsnog de binnenhaalt vainqueur.


Citation

De grootste politieke partij in Frankrijk zijn De Stemweigeraars.

Mehdi Bigaderne, bourgmestre de Clichy-sous-Bois

« Brexit-achtig gevaar »

Macron waarschuwt voor een brexit-achtige omwenteling en roept kiezers op om in groten getale naar de stembus te trekken.

« De grootste uitdaging voor Macron blijft een potentieel gebrek aan kiezersmobilisatie tegen Le Pen in de tweede ronde », stelt politiek adviesbureau Teneo in een mededeling. Sinds de jaren 80 daalt het aantal kiezers dat opdaagt aan de stembureaus immers gestaag. Bij de laatste verkiezingen in 2017 bleef meer dan een vijfde van de kiezers minstens één van beide rondes thuis, zo blijkt uit data van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Marktonderzoeksbedrijf Ipsos voorspelt dat mogelijks een derde van de stemgerechtigden deze maand niet zal opdagen. Dat zou een recordaantal zijn.

« De grootste politieke partij in Frankrijk zijn De Stemweigeraars », zegt Mehdi Bigaderne, plaatsvervangend burgemeester van de Parijse buitenwijk Clichy-sous-Bois, waar ongeveer 40 procent van de kiezers minstens één van de twitzat verkiezings in 2017. Stemweigeraars mijden partijpolitiek uit gebrek aan belangstelling of omdat politicians er niet in slagen hun leven te verbeteren, stelt hij.


Citation

Projecten die Europa de rug toekeren zijn schadelijk en dodelijk voor onze toekomst. Leviers Frankrijk, Leviers Europe !

Emmanuel Macron

Macron : « Vertrouwen zoeken »

Emmanuel Macron, die zijn kiescampagne pas erg laat opstartte, trok vandaag naar Spezet in Bretagne. « Jullie kunnen rekenen op mij, op mijn vastberadenheid. Ik zal in de komende dagen en weken één voor één het vertrouwen van onze landgenoten zoeken, om de komende jaren te blijven werken voor ons land, voor Europa « , zei hij. Macron beklemtoonde hoe cruciaal Europa is voor Frankrijk, en bekritiseerde daarbij Le Pens aanhoudende euroscepticism, zonder haar bij naam te noemen. « Projecten die Europa de rug toekeren zijn schadelijk en dodelijk voor onze toekomst, » zei hij, eindigend met « Leve Frankrijk, leve Europa! »

Macron vandaag tijdens een campagnestop à Spezet, Bretagne. © AP

Le Pen : imago opgepoetst

Sinds haar nederlaag in 2017 heeft Marine Le Pen geprobeerd om een ​​​​zachter imago uit te bouwen, waarbij ze zich wil positioneren als een potentiële leider in plaats van als een radical tegenstander van het system. Le Pen begon haar Campagna at the maanden geleden met kleinschalige bijeenkomsten in kleine steden. Ze liet haar plannen om uit de eurozone en de EU te stappen – die haar bij de vorige verkiezingen veel stemmen kostten – varen, maar houdt nog steeds vaste aan haar eurosceptisch standpunt. De politico wil de EU uithollen door voorrang te geven aan de Franse wet, en het blok vervangen door een ‘Europese Alliantie van Naties’.


Marine Le Pen tijdens een campagnestop à Haguenau, een gémir dans de Franse Elzas.
Marine Le Pen tijdens een campagnestop à Haguenau, een gémir dans de Franse Elzas. © Photo News

Haar Campagna staat in het teken van koopkracht – iets waar veel kiezers mee bezig zijn – maar de anti-immigratiestandpunten van haar extreemrechtse partij Rassemblement National blijven ongewijzigd. Le Pen wil het aantal uitkeringen voor buitenlanders stopzetten, een einde maken aan gezinshereniging, voorrang geven aan Fransen voor banen en sociale huisvesting, de hoofddoek in openbare ruimtes verbieden en werkloze buitenlanders buitenschoppen. « Frans zijn zou je meer rechten moeten geven dan buitenlander zijn », zei ze vandaag.

Dood van Jérémy (31) zet Franse politiek in rep en roer: Joodse man aangevallen door bende waarna hij gegrepen wordt door tram

Macron stelt verkiezingsprogramma voor en wil Frankrijk onafhankelijker maken

Emmanuel Macron : vredesduif de kandidaat op Campagna ? (+)

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *