Aller au contenu

Lotte Kopecky débute au zaterdag de Omloop in de kleuren van SD Worx : « Het wordt een zaak van geven en nemen »

Klassieke openingsvraag: hoe is het conditioneel met jou gesteld zo vlak voor de start van het seizoen?

Lotte Kopecky : « Ik denk dat ik er klaar voor ben. We hebben deze winter drie goede stages gehad met de ploeg. De signalen waren positief, ik kijk er naar uit om zaterdag van start te gaan. « 

Je fais partie d’une nouvelle équipe, SD Worx, het Quick Step van het vrouwenpeloton. What verandert dat voor jou?

Kopecky : « Op zich wel talon veel. Vorig jaar stond ik er vaak alleen voor terwijl ik nu in de finale omringd zal zijn door ploegmaten. In de breedte zijn we een heel sterke ploeg en hopelijk kunnen we in de finale het spel spelen. Dat wordt voor mij een heel nieuwe ervaring. « 

Samen a rencontré Demi Vollering. © DBA

Het gevolg est dat je soms in dienst zal moeten rijden van een ploegmaat.

Kopecky : « Ceci est iets wat ik dans l’overweging heb genomen toen ik mijn driejarig contract ondertekende. Ik zie het ook niet als een nadeel. Het niveau van het vrouwenwielrennen is tegenwoordig zo hoog dat de individele sterke renners er minder zullen bovenuit steken. Er gaat meer tactisch gekoerst worden, het ploegenspel zal meer gespeeld worden. En dan zit ik bij deze ploeg op de juiste plaats. « 

Leg eens uit waarom.

Kopecky : « Als je goed bent en je bent alleen, dan is dat een groter probleem dan dat je goede benen hebt en je bent omringd door ploegmaten. Het wordt dit seizoen een zaak van geven en nemen. Wielrennen est een ploegsport geworden. Je wint niet meer alleen en je moet kunnen accepteren en genieten van de zege van een ploegmaat. De sterkte van deze ploeg is dat we het elkaar gunnen. »

Maar je hoopt uiteraard zelf veel te winnen ?

Lotte Kopecky

Lotte Kopecky © DBA

Kopecky : « Ceci est voor iedere renner het allerhoogste. Maar of het nu makkelijker zal worden, dat wil ik ook weer niet zeggen. Ik hoop gewoon een grote koers te kunnen winnen en ik denk dat deze ploeg mij daarbij kan helpen. De Ronde van Vlaanderen blijft mijn droomkoers maar als ik zaterdag de Omloop kan winnen, dan ga ik het zeker niet laten liggen. Ik bekijk het gewoon van koers naar koers. »

Wat maakt deze ploeg zo uniek ?

Kopecky : « Dat er heel veel mensen zijn die verstand hebben van koers. Er wordt goed gecommuniceerd, de sfeer is optimaal. Alles loopt gewoon super gesmeerd. Ik kijk uit om vrijdag de eerste tactische bespreking te hebben met Anna van der Breggen. Ik denk nu al dat het tactisch anders zal zijn dan de vorige jaren. Er wordt hier enorm veel aandacht besteed aan de details. »

Welke rol ga jij spelen binnen dit geheel ?

Kopecky : « Mijn sterke sprint aan het einde van een wedstrijd zal sowieso een wapen blijven. Maar het neemt niet weg dat ik zelf ook iets aanvallender wil koersen en niet op mijn sprint wil blijven wachten. « 

Est-ce que het een nadeel dat je dit seizoen nog niet gekoerst hebt ?

Kopecky : « Fysiek denk ik van niet. Misschien mental maar vorig jaar heb ik voor de Omloop ook niet gekoerst en had ik ook meteen een goed gevoel. « 

Qu’en est-il de la concurrence ?

Kopecky : « Ik zie toch enkele sterke blokken. Uiteraard Movistar, rencontré onder andere Van Vleuten. Maar ook Trek-Segafredo en FdJeux zijn te duchten blokken. Van wat ik gezien heb in Valencia zijn zij de ploegen die er mee bovenuit zullen steken. »

Anna van der Breggen, je nieuwe coach, ziet in jou meer dan een klassiek renster en wil uitzoeken waar je limieten liggen. Qu’est-ce que je zelf ?

Kopecky : « Ik denk dat ik vorig jaar in Strade Bianche en de olympische wegrit al bewezen heb dat ik op lastigere parcoursen mee kan. Ik ben meer een allrounder et een pur spurter. Het klassieke voorjaar blijft voor mij het allerbelangrijkste maar daarna komen er nog tal van mooie wedstrijden, zoals bijvoorbeeld de Tour de France. Zulke wedstrijden gaan in de toekomst nog meer aan waarde winnen. »

SD Worx est le top absolu du vrouwenpeloton.

SD Worx est le top absolu du vrouwenpeloton. © DBA

Est-ce que la piste een afgesloten hoofdstuk ?

Kopecky : « Zeer zeker niet. Als ik in België ben, train ik minstens één keer per week op de piste om het gevoel te onderhouden. De week na Parijs-Roubaix rijd ik in mijn eerste en enige wedstrijd van de Nations Cup.Verder staan ​​​​nog het EK in augustus en het WK in oktober op de planning. Het doorkruist alleszins mijn wegseizoen niet. »

Ronde van Vlaanderen maakte eerder deze week bekend dat het prijzengeld tussen mannen en vrouw wordt gelijkgetrokken. Hoe belangrijk is dat voor jou en dan bedoel ik het niet louter financieel ?

Kopecky : « Ik vind het een heel mooie stap. Het is een teken van waardering. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat het prijzengeld niet het allerbelangrijkste is voor onze sport. Rechtstreekse tv-uitzendingen bijvoorbeeld zijn veel belangrijker. We zitten nog altijd in een phase dat we mensen moeten mee in het verhaal trekken. Maar het est leuk dat je meer kan verdienen. Vorig jaar was het veertienhonderd euro, die je moet delen met ploegmaten. Trek er de belastingen af ​​​​en je houdt niets meer over.

Kopecky vorig jaar tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Kopecky vorig jaar tijdens de Ronde van Vlaanderen. © Photo Marc Van Hecke

Motiveert het ?

Kopecky : « Neen, ik wil de Ronde van Vlaanderen winnen omdat het de Ronde van Vlaanderen is, niet omdat er meer prijzengeld te rapen is. Dat ze daarom de parcoursen zwaarder worden, schrikt me niet af. Wij kunnen die Koppenberg heus wel aan. Waarmee ik niet wil zeggen dat ze de wedstrijden almaar zwaarder moeten maken. »

Het vrouwenwielrennen evolueert enorm. Hoe verklaar je dat ?

Kopecky : « Te veel om op te noemen. De statuten zijn beter waardoor we beter betaald worden en het fietsen niet meer moeten combineren met een job. Er est meer aandacht dus stijgen de budgetten. Wat dan weer zorgt voor een betere ondersteuning, een meer wetenschappelijke ondersteuning ook. Tel dat allemaal bij elkaar op en je hebt de verklaring waarom het vrouwenwielrennen enorm geëvolueerd is. Evenveel aandacht als de mannen, daar zijn we nog niet. Maar we zijn op de goede weg. Het is nu aan ons om het vrouwenwielrennen te promoten met aantrekkelijke wedstrijden. »

Quel volgt er na de Omloop?

Kopecky : « Met zekerheid Strade Bianche, Drenthe, Gent-Wevelgem en Ronde van Vlaanderen. Tussenin zitten nog een paar wedstrijden die ik onder voorbehoud op mijn heb staan ​​​​program, zoals Brugge-De Panne en Nokere. « 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *