Aller au contenu

Mads Pedersen zet zijn groene trui in de verf met eerste ritzege, status quo voor Evenepoel

Rode Trui : Remco Evenepoel

Grosse vérité : Mads Pedersen (Den)

Blauwe true: Jay Vine (Aus)

Witte Trui : Remco Evenepoel

Hoe kwam de zege tot stand?

Zoals verwacht in de sprint bergop. Het werd na het eerste openingsweekend en Cabo de Gata van woensdag pas de vierde spurt van deze Vuelta. Voor Mads Pedersen était het zijn 25ste profzege uit zijn carrière. Eerder dit seizoen a gagné hij uit de vlucht ook nog een Touretappe à Saint-Etienne. In het eerste gedeelte van deze Vuelta was hij ook al drie keer tweede.

Het was zo’n etappe als de woensdagrit die qua koersverloop geschiedenisloos was. Ook nu weer kregen drie renners au kilomètre van de eerste de vrije ruimte. Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Ander Okamika (Burgos-BH) et Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) mochten wat publiciteit nemen, maar anderzijds niet te veel voorsprong nemen. Trek-Segafredo nam direct de controle over de wedstrijd en Team BikeExchange-Jayco kwam zeer snel in steun.

Het eerste uur werd 45,1 km gehaald, wat minder is dan woensdag in de klim-etappe. Het peloton heeld de Drie Musketiers zeer nauwlettend in het oog. 3’50 ”kon, maar veel hoger mocht de voorsprong echt niet van general Mads Pedersen die wou en zou sprinten voor de dagzege. Zijn knecht Julien Bernard, diens Franse landgenoot Thomas Champion (pour Bryan Coquard) et Luke Durbridge (pour Kaden Groves) menden het peloton. De ploeg van de Roodhoofts hielden zich lang afzijdig, maar op vijftig kilomètre van de streep zetten ook de ploegleiderstandem Willems-Cornelisse een mannetje voorin. Ook Bora-hansgrohe acte dat in functie van Danny van Poppel.

Op dik 20 km van het einde kwam Trek-Segafredo massaal naar voren om de kloof bijna volledig dicht te knallen. Israel-Premier Tech zette zich daar al even georganiseerd achter, a rencontré Patrick Bevin et Daryl Impey als twee potentiële dagwinnaars die ze konden uitspelen. Het peloton kwam op zestien km van de streep tot op 19 seconden en begon dan een spelletje kat en muis met de drie vluchters. Julius van den Berg liet het lopen en Bou en Okamika feliciteerden elkaar met de lange vlucht. De voorbereiding voor de sprint begon dus op 9,5 km van de streep, al bleven ze eerst nog allemaal in formatie race over het midden van de weg richting het hoger gelegen Montilla sjezen. Helemaal rechts zat voor het eerst lang ook Alpecin-Deceuninck goed gegroepeerd met Jay Vine op kop en Meurisse er direct achter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies will schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Quels sont les favoris ?

Het was voor Remco Evenepoel een van de eenvoudigste dagen als leider. Het was ook zijn eerste en misschien enige dag met koershandschoentjes aan om de binnenkant van zijn rechterhand te laten helen. Een souvenir van de val in de donderdagrit. De enige opdracht était zonder kleerscheuren binnenkomen. Ook zijn concurrenten probeerden zonder veel problemen de dag door te komen en zich in alle stilte voor te bereiden op ‘Operatie Desert Storm’ die dit weekend hoog in de bergen van Andalusië plaatsvindt.

LIES OOK. Het rode sapje dat Remco de Vuelta moet helpen winnen is « absoluut af te raden » voor gewone mensen

Juan Ayuso avait wel niet bepaald een gemakkelijke morgen. De nog altijd maar 19-jarige Spanjaard testte positief op een pcr-test, waarmee de ploegdokter naar de UCI-colleague en de dokter van de organisation trok om te overleggen. Omdat de CT-waarde hoog was, besloten de medici dat hij op het einde van een infectie zit en hij zo goed als niet meer besmettelijk is. Daarom startte de nummer zes van deze Vuelta vanmiddag toch. Het geval est ergens vergelijkbaar met dat van Bob Jungels (AG2R-Citroën) pour le départ du Tour de France à Copenhague. Uiteindelijk kreeg ook de Luxemburger groen licht en won ook voor zijn werkgever na een lange solo de bergetappe naar Châtel.

LIES OOK. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) a confirmé le coronatest au départ du 13

Bij UAE Team Emirates est en vrachtwagen eigen pcr-labomachine. Om de twee dagen testen ze intern, onafhankelijk van de door of organisatie opgelegde testen op de rustdagen en voorafgaand aan ‘La Gran Salida’ van Utrecht.

© EPA-EFE

Sommigen vragen zich ook af waarom Ayuso het wit van Remco Evenepoel draagt ​​​​en niet Carlos Rodriguez die als vijfde een plaatsje voor hem staat in de stand. Dat komt omdat een national trui voorrang heeft op een trui die je eigenlijk niet toebehoort. Organisateur Unipublic zondigde wel al tegen dat reglement toen Rodriguez de dag voor de tijdrit de jongerentrui kreeg aangereikt en niet Ayuso.

Quel est le deden de Belgen ?

Jimmy Janssens kwam vijftig kilomètre van Montilla op de kop van het peloton meehelpen om toch zeker te zijn dat deze dertiende rit op een massaspurt zou eindigen.

Voor Tim Merlier waren de laatste vijf kilomètre te slopend om een ​​​​rol te spelen in deze machtspurt bergop. Hij zakte er de laatste kilomètre porte. Maxim Van Gils (Lotto-Soudal) werd met een achtste plaats de eerste Belg. Jan Bakelants finishte als tweede Belg op een zeventiende plaats.

LIES OOK. Tim Merlier kraakt in zware slotkilometer : « Hopelijk wordt het dan maar de slotrit in Madrid »

Verder nog iets dat u moet weten ?

* Bryan Coquard komt zaterdagochtend niet meer aan de start. Zijn werkgever Cofidis vindt dat hij beter UCI-punten kan pakken in koersen die meer op zijn lijf zijn geschreven. Die punten zijn voor de ploeg van Cédric Vasseur ook broodnodig, want momenteel bezet de Noord-Franse ploeg de achttiende en laatste veilige plaats in het driejaarlijkse klassement van de World Tour. Lotto-Soudal komt evenwel opzetten. Deze strijd est voor Cofidis belangrijker dan een ereplaats van Coquard in de Vuelta. Omdat door de coronatijden de ploegen makkelijker hun renner kunnen switchen van de ene naar de andere wedstrijd, loopt Coquard met zijn gedwongen vlucht ook geen enkel risico.

* Het was gisteren een vrij unieke dag in de Vuelta: voor het eerst sinds de eerste etappe op Spaanse bodem van vorige week dinsdag waren er in Ronda géén niet-starters.

* Met Thibaut Guarnelec verloren we wel opnieuw een renner. De 25-jarige Fransman van Arkéa-Samsic moest na een val op zo’n zeventigtal km van de finish opgeven. Juanpe Lopez, de Spanjaard van Trek-Segafredo, die de Giro d’Italia als leider kleur gaf, hing dan weer lang bij de auto van de wedstrijddokter om zijn linkerarm te laten verzorgen.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *