Aller au contenu

Oekraïne waarschuwt voor drastische toename seksueel geweld : « Russische soldaten verkrachten mensen voor ogen van kinderen »

©AP

De Oekraïense procureur général Andriy Kostin stelt een « drastische toename » van seksueel geweld aan de kaak, dat Russische soldaten inzetten bij de oorlog in Oekraïne. Alle genders en leeftijdsgroepen worden getroffen, vertelt Kostin aan de kranten van de Funke Mediengruppe – een Duits media conglomeraat – en de Franse krant Ouest-France. Dat blijkt uit opmerkingen die het Duitse persagentschap DPA kon inkijken voorafgaand aan de publicatie maandag.

gjsBron : BELGE

Kostin beschuldigt de Russische soldaten ervan seksueel geweld als oorlogswapen in te zetten « om Oekraïners te vernederen ». « In veel gevallen worden mensen verkracht, gemarteld en dan vermoord door Russische soldaten. Vaak gebeuren de verkrachtingen voor de ogen van naasten en kinderen », zegt Kostin. De Russische bevelhebbers hebben vaak het order gegeven voor de verkrachtingen of hebben de verkrachtingen minstens gesteund, zegt Kostin. Zijn verklaring kon niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Ook Wenzel Michalski, directeur de Duitse tak van Human Rights Watch, ziet dat Russische soldaten systematisch geweld inzetten tegen Oekraïense burgers. « Gruwelen tegen burgers zijn deel van de oorlogstactieken van Russische soldaten in Oekraïne », vertelt Michalski aan de kranten van de Funke Mediengruppe. « Gewelddaden van soldaten, inclusief verkrachtingen, worden niet bestraft door Russische politieke leiders en het leger. Integendeel, troepen die een uitzonderlijke brutaliteit aan de dag leggen, worden nog altijd geëerd”, zegt hij.

Volgens de Oekraïense procureur-general zijn bijna 8.500 burgers gedood in Oekraïne sinds Rusland het land binnenviel in februari, onder wie 440 kinderen. Plus de 11.000 burgers zijn gewond geraakt.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *