Aller au contenu

Olmenaars blijven nuchter na unieke winst EuroMillions : « Binnenkort Ferrari est-il dans son dorp ? Ik denk het niet » (Balen)

Donderdagvoormiddag was het nog hectisch in De Pershoek, een dag nadat bekendraakte dat 165 klanten samen 142 miljoen buitmaakten met EuroMillions. Na de middag is het al iets kalmer, hoewel Franse cameraploegen van TF1 en France 2 speciaal naar Belgium zijn gekomen voor een reportage.

« Ook in andere landen is het nieuws opgepikt en vooral die waar er ook met EuroMillions wordt gespeeld », vertelt uitbater Wim Van Broekhoven. « Het is te gek voor woorden. À Frankrijk kan je ook meedoen met EuroMillions, maar blijkbaar kan je daar niet met een groepspot spelen.

« Dat klopt, want elke deelnemende loterij kiest zelf met welke FORMULAS er in hun land wordt gespeeld bij EuroMillions », vult An Lammens van de Nationale Loterij aan. « Het Multi-formulier est niet uniek voor België, maar in bijvoorbeeld Frankrijk bestaat die formulas niet. Het is wel de eerste keer dat een grote groep deelnemers samen zo’n groot bedrag wint. Het gebeurt vaak dat kleinere groepspotten van pakweg twaalf deelnemers winst maken, maar nog nooit van deze omvang.

LIES OK. Zo verging het dit Friese dorp na winst van het grote lot : « Ik ben nog steeds dezelfde, alleen met een andere portemonnee »

Krantenwinkeluitbater Wim Van Broekhoven geeft toelichting aan een Franse nieuwsploeg. ©Tommy Maes

Wim Van Broekhoven legt aan de Franse cameraploegen uit hoe het Multi-formulier precies werkt. Ondertussen houdt een veiligheidsmedewerker in opdracht van de Nationale Loterij een extra oogje in het zeil. « Het is natuurlijk de afgelopen dagen heel druk geweest, maar er zijn ook klanten die daardoor net hun bezoekje aan de winkel overslaan », zegt Van Broekhoven.

« Maar ik verwacht dat het binnen een aantal dagen weer rustiger is. Intussen heeft 85% van de deelnemers zich al aangemeld. C’est vooral nodog om hun bankrekeningnummer door te geven. Maar iedere deelnemer est op de hoogte van de winst. De winnende cijfers staan ​​​​op onze website en we hebben ook iedereen een mailtje gestuurd met het goede nieuws.”

De winnaars houden blijkbaar wel de voeten op de grond. « Ze winnen uiteraard een indrukwekkend bedrag, maar hun wensen blijven realistisch. Als je vraagt ​​​​wat ze met het geld gaan doen, zijn er doorgaans drie antwoorden. De aankoop van een nieuw huis of een verbouwing is het eerste antwoord, gevolgd door het helpen van kinderen en kleinkinderen. Ook een droomreis komt geregeld terug.

LIES OK. Dagbladhandelaars zijn bijzonder trots op winnende collègue : « Wim is erin geslaagd om heel veel mensen blij te maken »

Hans Bloemmen van Hans’ Place heeft niet gewonnen. ©Tommy Maes

In de rest van het dorp is het opvallend rustig. « Helaas heb ik niet meegespeeld », zegt een Olmenaar. « Ik ken enkele mensen die wel hebben gewonnen en ik ben blij voor hen. Het blijft natuurlijk een unieke gebeurtenis, maar het is leuk dat Olmen op deze manier op de wereldkaart komt.

Ook in de cafés blijft het nieuws over de miljoenenwinst over de tongen rollen, weliswaar heel discret. « Iedereen in het dorp kent wellicht wel enkele winnaars, maar we zijn vooral blij voor hen », zegt Hans Bloemmen, uitbater van Hans’ Place, de cafetaria van de plaatselijke sporthal. Hij stopt binnenkort als zaakvoerder, maar dat staat los van EuroMillions. « Voor alle duidelijkheid, ik heb niet gewonnen », zegt hij. « In maart heb ik al bestlist om na dit jaar te genieten van mijn pensioen. Deze maand zijn er nog enkele optredens gepland als afsluitingsfeest.

LIES OK. Peter speelde altijd mee met de Euromillions-winnaars, behalve nu: « Ik voelde het maagzuur naar boven komen »

Roland Van Brenk du café D’Olmse Met. ©Tommy Maes

Dans D’Olmse Met kijkt cafébaas Roland Van Brenk met enkele klanten naar het televisienieuws, rencontre ook een item over miljonairsdorp Olmen. « Eigenlijk blijft iedereen er heel nuchter over », zegt Van Brenk. « Een van mijn klanten heeft wel tussen pot en pint gezegd dat hij bij de winnaars est, maar hij gaat ook niet zweven. Ik verwacht niet dat hier binnenkort Ferrari’s en Bugatti’s door het dorp rijden. De enige periode waarin de mensen à Olmen wat gekker doen, est rencontré carnaval. Misschien dat er dan wat meer wordt ingezameld tijdens de bedeltocht.

Tommy Maes

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *