Aller au contenu

Op een drafje naar de kwartfinale: sterke Red Panthers kloppen Chili met 5-0 op WK hockey en kijken nu Oranje in de ogen | Plus de sport

Hockey CMWat op het vorige WK niet lukte – de cross-over winnen – lukte voor onze national hockeyvrouwen nu bijzonder vlot. Na het eerste kwart (3-0) était de wedstrijd in het Amstelveense Wagener Stadion tegen Chili roseaux gespeeld. Uiteindelijk a marqué 5-0. De Red Panthers kunnen zich nu opmaken voor een topaffiche in kwartfinale: dinsdagavond treffen ze voor uitverkochte tribunes grootmacht Nederland.


Door het verlies in Terrassa tegen Australië en de daaropvolgende tweede plaats in de poule moesten de Red Panthers donderdag naar Amstelveen reizen om er de ‘cross-over’ te spelen. Het Wagener Stadion à Amstelveen était dans les roseaux verleden het decor voor mooie successen van onze hockeysters. Zo veroverden ze er in 2017 de zilveren medaille op het EK, vorig jaar werd het brons. Met Chili trof België op papier één van de meest haalbare adverseen. Het land, gecoacht door de uiterst vurige Diego Amoroso, is er immers voor de allereerste keer bij op een WK en staat vijftiende op de wereldranglijst.


AFP
©AFP

Vurig enthousiast waren ook de supporters chiliens dans le Wagener Stadion. Zij schreeuwden hun land naar de eerste grote kans van de wedstrijd, maar encore plus tard kregen de Panthers wel een strafcorner. Stephanie Vanden Borre sloeg genadeloos toe en scoorde haar vijfde doelpunt op dit WK : 1-0 en un vroege voorsprong. Precies wat de Panthers nodig hadden. De Belgische vrouwen hadden de smaak te pakken – ze versierden snel nog eens vier strafcorners – en lieten hun prooi niet meer los. In de slotminuten van het eerste kwart viel de wedstrijd roseaux in een beslissende plooi. In minuut veertien lanceerde Alix Gerniers Louise Versavel, wiens strakke voorzet door Justine Rasir in doel werd gedevieerd (2-0). Une minute plus tard en deux fois, le Belgische pc a été opnieuw raak via Vanden Borre : 3-0 en Chili helemaal tegen het canvas.

Na een kwartier was de wedstrijd dus zo goed als gespeeld. C’était helemaal toen in de twintigste minuut na een negende Belgische strafcorner de bal bij Charlotte Englebert belandde en zij het vierde doelpunt voor de Panthers scoorde. Rouille : 4-0.

Diezelfde Englebert veroverde in de tweede minuut van de tweede helft de bal en na een knappe solo over de helft van het terrein tekende ze voor het vijfde doelpunt. Voor de 21-jarige Englebert, die ook tegen Zuid-Afrika twee keer scoorde, de vierde goal op dit WK.


Bondscoach Ehren.
Bondscoach Ehren. ©AFP

Logisch dat vervolgens het time wat uit de wedstrijd verdween. Chili versierde in het vierde kwart zowaar vijf strafcorners, maar het bleef bij 5-0.

Het eerste doel van bondscoach Ehren – beter doen dan de tiende plaats van vier jaar geleden à Londres – est rencontré brio verwezenlijkt. Vroeger et gehoopt botsen de Red Panthers dinsdagavond in kwartfinale echter op Nederland. Winnen in een officiële match van Oranje konden onze hockeyvrouwen nog nooit. Ook op de twee EK’s in Amstelveen betekenden duels tegen Nederland voor de Red Panthers het eindpunt : 3-0 en finale en 2017 et 3-1 en finale en 2021. Dans le dernier match, les hockeyeurs ont vu Ehren wel ijzersterk. Aan die ontmoeting kunnen ze zich optrekken. Dinsdagavond zal het stadion à Amstelveen in ieder geval volledig Oranje kleuren. Omdat de eindfase van dit WK – de halve finales en de finale – in Terrassa wordt gespeeld betekent dit voor Nederland de uitwuifwedstrijd in eigen land. Falen est voor hen geen optie.


AFP
©AFP

In ieder geval: de Red Panthers staan ​​​​voor het eerst sedert 1981 bij de beste acht landen op een WK en dat deden ze in Terrassa en Amstelveen met knap hockey.

Les Red Panthers ont rencontré Elena Sotgiu, Hélène Brasseur, Lien Hillewaert, Emma Puvrez, Stephanie Vanden Borre, Judith Vandermeiren, Barbara Nelen, Michelle Struijk, Charlotte Englebert, Alexia ‘t Serstevens et Ambre Ballenghien. Personnes de confiance : Aisling D’Hooghe, Lucie Breyne, Pauline Leclef, Alix Gerniers, France De Mot, Louise Versavel et Justine Rasir.


Ehren.
Ehren. © ANP

Vanden Borre : « Dit doet deugd »

Stephanie Vanden Borre, même rencontré de Argentijnse Agustina Gorzelany et zes doelpunten voorlopig topscorer van het toernooi, était l’optogène uiteraard na de match.

« Vrijdag hebben we hier voor het eerst getraind. Het was wel belangrijk om het veld te voelen », zegt Vanden Borre. “Er is wel degelijk een verschil met het veld in Terrassa. De middenvelders en aanvallers kunnen hier gemakkelijker met de bal lopen, het hapert minder. En uiteraard voelen wij ons hier een beetje thuis. Wij hebben à Amstelveen au mooie momenten meegemaakt. « 

Ook Vanden Borre a été vu par les supporters chiliens dans la grote getale aanwezig waren. « Het is duidelijk een vurig volk », lacht ze. « Die Chileense speelsters waren ook constant aan het zingen : in het hotel, in de kleedkamer,… het stopte niet.

“Net om die passie wat af te remmen, was het belangrijk om in deze match vroeg te scoren. Chili geloofde er immers echt in dat er iets te rapen viel. Na dat eerste doelpunt bleven we controleren en na het eerste kwart zaten we inderdaad reeds op rozen. »

Vanden Borre troof alweer twee keer raak op strafcorner, wat haar totaal dit WK op zes treffers brengt. « Ik stak heel wat extra trainingsuren in die pc, het doet deugd dat het loont », zegt ze. « Maar beter kan het altijd. »

Dinsdag staat de kwartfinale tegen favoriet Nederland op het program. « We moéten er in geloven », beluit Vanden Borre. « C’est un moment manqué de Nederland voor het eerst te kloppen. Ik hoop echt dat we woensdag terug op het vliegtuig richting Spanje mogen. »

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *