Aller au contenu

Poolse premier vreest voor Russische inval : « We hebben een sterk Europees leger nodig »

De Poolse premier Mateusz Morawiecki vreest voor een Russische aanval op zijn land, Finland of de Baltische staten. Morawiecki dringt bij Europe aan op verdubbeling van de defensie-uitgaven na de invasie van Moskou in Oekraïne.

jvhBron: BELGE

Poetin zal “zijn agressieve beleid willen ontwikkelen, zijn invasie”, vertelde Morawiecki aan het Franse dagblad Ouest-France. « Hij begon in Georgië, nu Oekraïne », voegde hij eraan toe. « Het volgende doelwit zouden de Baltische staten, Polen, Finlande of andere landen aan de oostflank kunnen zijn. » Polen, een voormalige Sovjet-satellietstaat en nu lid van de NAVO, deelt een lange grens met Oekraïne.

Terwijl de Russische président Vladimir Poetin troepen aan de grens van zijn buurland verzamelde voor hij donderdag aanviel, ontving Polen meer militairen van de door de VS geleide NAVO. Maar volgens Morawiecki est dat niet genoeg. « Nous sommes hebben een sterk Europees leger nodig. Het continent moet de defensie-uitgaven verhogen van zo’n 300 miljard euro naar maximaal 600 miljard euro per jaar. « 

Nog zaterdag beschuldigde Morawiecki westerse landen, zoals Duitsland, van “onverzettelijk egoïsme” met betrekking tot de Russische invasie van Oekraïne. Volgens de premier zijn « vernietigende sancties » nodig.

LIES OOK. Le plan des Poetins est-il trompeur ? « Zou niet eerste keer zijn dat Russische legerleiding té zegezeker in conflict stapt »

LIES OOK. Zelfs België kan doelwit worden van Poetin : dit zijn de zes mogelijke scenario’s

LIES OOK. Russen dreigen ISS op Europa te laten neerstorten als antwoord op Westerse sancties

LIES OOK. “Nucleaire sanctie” tegen Rusland komt er: wat is Swift en waarom zal dat Poetin zo’n pijn doen?

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *