Aller au contenu

Record aan onthoudingen voor eerste stemronde Franse parlementsverkiezingen

Le président de Franse, Emmanuel Macron, ging stemmen au Touquet ©AFP

Het aantal onthoudingen bij de eerste stemronde van de Franse parlementsverkiezingen zou zondag een nieuw record bereiken. Volgens schattingen van vijf peilingsinstituten zou tussen 52,5 procent en 53 procent van de kiezers geen stem hebben uitgebracht. Het vorige onthoudingsrecord ligt op 51.3 procent en dateert van 2017.

ccaBron : BELGE

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken had zondag omstreeks 17.00 uur 39.43 procent van de Franse kiezers gestemd. Ce pourcentage ligt lager dan bij de eerste rondes van de parlementsverkiezingen en 2017 (40,75 pourcent) en 2012 (48,31 pourcent). Het is ook lager dan bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen en 2022 (65 pour cent).

À Frankrijk is er geen stemplicht en net als bij de presidentsverkiezingen, kan de afwezige kiezer een grote rol spelen. Het kiessysteem est immers opgebouwd volgens het principe van « le gagnant prend tout ».

Uit de peilingen bleek al dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen Ensemble, de centrumlinkse coalitie van Macrons partij Renaissance (ex-LREM) met Modem, Agir en Horizon, en Nupes, de linkse alliantie rond La France Insoumise (LFI) van Mélenchon, de groenen van EELV, de socialdemocraten van of PS et de communisten van of PCF. Beide haalden in de jongste peilingen 26 à 27 procent. Het extreemrechtse Rassemblement National van Marine Le Pen strandt in de peilingen op derde plaats met iets meer dan 20 procent.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *