Aller au contenu

Rel in Frankrijk nadat minister dragen van coltrui promoot om energie te besparen | Buitenland

Er is in Frankrijk commotie ontstaan ​​​​nadat minister van Economie Bruno Le Maire verklaarde dat hij voortaan een coltrui zou dragen om energie te besparen. Verscheidene andere ministers en zelfs president Emmanuel Macron leken al zijn voorbeeld te volgen.

« U zal me niet meer zien met een das, maar wel met een coltrui », zei ministre Le Maire twee weken geleden in een interview met ‘Radio France’, nadat de regering maatregelen had genomen om het energiegebruik in Frankrijk te beperken. Het ging onder meer om een ​​​​maximumtemperatuur van 19 graden thuis en op kantoor. « Ik denk dat dit talon est allé. Het zal ons in staat stellen om energie te besparen, te tonen dat we spaarzaam zijn. »


Om zijn boodschap te benadrukken postte Le Maire een foto van zichzelf in coltrui op Twitter and een andere op Instagram. Verscheidene ministres leken op de kar te springen en ook président Emmanuel Macron liet zich in een coltrui zien. Een zwarte onder een blauw pak voor een videoboodschap et een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, and een grijze voor een video op Instagram.

Le Pen

Social op media werd flink de draak gestoken met de coltruien, oppositieleidster Marine Le Pen op kop. « Kan de verwarming niet hoog genoeg ? Laat poule cashmier dragen. Marie-Antoinette Le Maire ”, sneerde ze, een verwijzing naar de vermeende uitspraak van Marie-Antoinette ‘laat hen cake eten’ toen ze hoorde dat het Franse volk geen brood meer had. En waarmee ze liet merken dat ze niet wist wat er bij het volk leefde.


Afgelopen week-end volgde een nieuwe ontwikkeling in de aanslepende hetze toen Le Maire een lange boodschap postte op Facebook, waarin hij afwisselend boos en defensief uit de hoek kwam. « Het spijt me dat ik u moet storen voor een coltrui » stak hij van wal. «Hij houdt u chaud en hiver. U hebt geen ministre nodig om dat te weten. En nog minder zijn kledingadvies. Daar ben ik het helemaal mee eens. Met het risico u te verrassen na een week waarin het tegenovergestelde is gezegd : ik heb nooit iemand aangeraden een coltrui te dragen. « Daarop noemde hij de hele discutie « veel lawaai voor weinig inhoud » en voegde hij eraan toe: « Ik kom er wel overheen dat ik nergens meer kan binnenkomen zonder meteen de vraag te krijgen waarom ik mijn coltrui nieten aanheb … In e een stropdas , een badpak of een pak, het maakt niet uit : ik geef mijn ideeën niet op. « 

Le Maire werd intussen alweer in een pak met das gespot en ook Macron liet zich sindsdien al zo zien.

Franse raffinaderijen blijven jalonné ondanks dwangbevel : 1 op de 3 tankstations in Frankrijk staat droog

Wordt overwinstbelasting van federal overheid scories in het water? « Regering haalt eigenhandig juridisch kader onderuit » (+)

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *