Aller au contenu

Resultaten van Covid-tests stromen binnen: geen nieuwe coronagevallen bij ploeg Pogacar, ook Van Aert en co testen negatief | Tour de France

Tour de FranceHet wordt bibberen en beven voor de Tourploegen. Gisteren ondergingen alle renners een Covid-test. De resultaten van de testronde stromen intussen binnen. Een positief coronageval est er nog niet gemeld.Volgens onze informatie is bij volgende ploegen iedereen negatief getest: Lotto-Soudal, Intermarché Wanty-Gobert, Quick.Step Alpha-Vinyl, Alpecin-Deceuninck, Trek-Segafredo, AG2R, Team UAE en Jumbo Visma. Onder meer Wout van Aert en Tadej Pogacar kunnen dus met een gerust gemoed de rustdag ingaan. Afwachten of er bij de andere ploegen wel nog positieve Covid-testen afgelegd werden.

Pogacar teste négatif. ©AFP

Hoe de testprocedure precies verloopt, leest u hieronder :

Étape 1 : Sneltest voor iedereen

Alle renners werden gisteren na de aankomst getest door medisch genteel van organizer ASO. Het ging om een ​​​​antigeen-test, better bekend als sneltest. Daarmee kan je zien of iemand covid heeft, ook in een vrij vroeg stadium. Ook het peopleel van de ploegen en de medewerkers van de organisatie en de jury werden getest. Wie om praktische redenen niet aanwezig kon zijn aan de finish, werd plus tard dans het testcentrum van de ASO à Morzine verwacht.

Was de test negatief: first, de Tour gaat verder.

Était le test positif : ga naar stap 2.

Étape 2 : Test PCR en tant que contrôle supplémentaire

Iedereen die een positieve antigeen-test aflegde, kreeg de controleurs van ASO op bezoek. Zij nemen ten laatste deze voormiddag een PCR-test af, opnieuw met een staafje in de neus en / of keel. Met een PCR-test kan je zien hoe hoog de CT-waarde is, een waarde die zegt of het een ​​oude of recent besmetting gaat en hoe besmettelijk een persoon is. Hoe hoger die waarde hoe beter. In Belgische laboratoria wordt 35 als de grens beschouwd : scoor je hoger, dan ben je niet (meer) besmettelijk. Maar, die grens est niet objectief. Het ene labo en dokter zijn strenger, anderen plus doux.

Était de CT-waarde laag: désolé, u bent besmettelijk: de Tour is voorbij.

Was de CT-waarde hoog: ga naar stap 3.


Een archieffoto: ook in de Tour van 2020 ondergingen de renners regelmatig een Covid-test.
Een archieffoto: ook in de Tour van 2020 ondergingen de renners regelmatig een Covid-test. © Photo News

Étape 3 : Zaak komt voor covid-commissie

Als de CT-waarde bij een renner hoog was (bijvoorbeeld boven 35), wijst dat erop dat er erg weinig virus aanwezig is. Op dat moment zal een commissie van drie artsen zich over de zaak buigen. Elk geval wordt individueel besproken. De commissie bestaat uit een arts van ASO, de hoofdarts van de UCI, Xavier Bigard, et de ploegdokter van de betrokken renner. Zij kunnen beslissen dat een renner toch in de Tour mag blijven – als ze oordelen dat de renner in kwestie niet meer besmettelijk is. « Maar die kans is klein », zegt Milan Holvoet, arts bij Lotto-Soudal. “Ik heb veel contact rencontré mijn collègue. Voor ons allemaal heeft de gezondheid en veiligheid van de renners altijd voorrang op sportieve en ploegbelangen. Over sommige zeldzame gevallen kan je discutiëren, maar wij zullen uiterst voorzichtig zijn. »

Ziet de commissie geen uitzondering : einde verhaal, de Tour is voorbij.

Spreekt de commissie je vrij : proficiat, u ontsnapt door het allerkleinste gaatje.


Alle renners ondergaan meteen na de aankomst Covid-test en dat baart hen zorgen : « Minimaal één op de tien renners zal het zitten hebben » (+)Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *