Aller au contenu

Russische tv-activiste neemt ontslag : « Ik hoop dat mijn zoon, als hij ouder is, begrijpt waarom ik dit deed »

Marina Ovsjannikova, de Russische vrouw die maandag het journal van de Russische staatstelevisie verstoorde a rencontré un tegen de protestation dans Oekraïne, heeft ontslag genomen. Ze weigert het politiek asiel dat Frankrijk haar heeft aangeboden en zegt in Rusland te blijven, ondanks het feit dat ze « het leven van haar gezin heeft geruïneerd met haar actie ».

jvhBron: BELGE

Ovsjannikova werd de afgelopen dagen wereldwijd bewonderd voor haar protest. Ze onderbrak een live-uitzending van de belangrijkste Russische staatszender door al schreeuwend « stop de oorlog » de studio binnen te lopen. « Geloof de propagande niet, ze liegen je voor » stond op een protestbord dat ze gedurende enkele seconden achter de nieuwslezeres kon laten zien.

Aan de televisiezender France 24 vertelt Ovsjannikova, die voor de staatszender werkte, donderdag dat ze haar ontslag heeft ingediend. « Het is een juridische procedure », stelt ze. Na haar actie werd ze gevangengezet en veertien uur lang verhoord, waarna ze een boete van 30 000 roebel (bijna 260 euros) kreeg. Ze est inmiddels op vrije voeten, maar kan vijftien jaar gevangenisstraf krijgen voor het verspreiden van « valse informatie ».

Het gezinsleven van Ovsjannikova, die twee jonge kinderen heeft, is door haar protest “geruïneerd”, zegt ze. Vooral haar zoon kampt met angstaanvallen. « Maar we moeten een einde maken aan deze oorlog met ons broedervolk, zodat deze waanzin niet ontaardt in een nucleaire oorlog. Ik hoop dat mijn zoon, als hij ouder is, begrijpt waarom ik dit deed », aldus Ovsjannikova.

Dans une interview rencontré het Duitse weekblad Le Spiegel vertelde de Russin donderdag al dat ze het politiek asiel in Frankrijk weigert omdat ze een patriot is. « Wij willen niet vertrekken, we willen nergens naartoe gaan », verklaarde ze, ondanks een voorstel van de Franse president Emmanuel Macron om de zaak te bespreken met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Ovsjannikova zei tegen Le Spiegel dat ze alleen handelde. Wel gelooft ze dat veel van de staatszender « in stilte » a rencontré des sympathisants.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *