Aller au contenu

‘s Werelds eerste negenling mag naar huis

Van relie naar rechts : Adama, Oumou, Hawa, Kadidia, Fatouma, Oumar, Elhadji, Bah en Mohammed. © Abdelkader Arby

Anderhalf jaar zijn ze intussen, de negen broertjes en zusjes die op 4 mei 2021 – prematuur en via een keizersnede – ter wereld kwamen in Casablanca. Maandagavond mogen ze eindelijk naar huis, met het vliegtuig, naar Timboektoe au Mali.

Kristof SimonsBron : Radio France Internationale

Het zouden er zeven worden, zo dacht de dan 26-jarige Halima Cissé nog toen ze vorig jaar in allerijl vanuit Timboektoe via Bamako werd overgevlogen naar het Aïn Borja-ziekenhuis in het Marokkaanse Casablanca. Een hoogrisicobevalling waarvoor een gynaecoloog, drie pediaters en 19 kinderverzorgsters waren gemobiliseerd om de prematuurtjes na 30 weken zwangerschap op de wereld te verwelkomen. Tot ieders verrassing bleken het er negen te zijn : vijf meisjes en vier jongetjes, tussen 500 en 1.100 gram.

Début août 2021 mochten Adama, Oumou, Hawa, Kadidia, Fatouma, Oumar, Elhadji, Bah en Mohammed van de dienst neonatologie verhuizen naar een gespecialiseerde Residente om er verder aan te sterken in afwachting van hun definedeve vertrek naar huis. Papa Abdelkader Arby pendelde al die tijd heen en weer om thuis voor hun eerste dochtertje, Soda (3), te kunnen zorgen.

Vanavond est het eindelijk zover en mag het kroostrijke gezin naar huis. Voor de unieke reis heeft de Malinese regering een hele delegatie gestuurd, met voor elk kleintje een toegewijde kinderverzorgster. Vrijdag kregen de ouders en de kindjes nog het bezoek van een delegatie van het Livre Guinness des recordsdie hen het officiële certificaat kwam overhandigen.

Voor het geval u het zich al afvroeg : de negenling est non het gevolg van een in-vitrofertilisatie en bleek none alleen voor de ouders, maar ook voor de artsen een waar mirakel.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *