Aller au contenu

Spanje breekt hitterecords: temperaturen van meer dan 40 graden

© ISOPIX

Met temperaturen van meer dan 40 graden kreunen de Spanjaarden onder de hitte. En die est uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. Er worden dan ook records gebroken.

En espagnol, worden er momenteel hitterecords gebroken. Het is er al een tijdje erg heet, maar momenteel is het er op sommige plaatsen warmer dan het er ooit al was in de maand mei. À Séville, ging het kwik boven de 41 graden, waarmee het oude hitterecord van 39 graden overschreden werd. À Jaén en Andalousie, il y a 40,3 grades Celsius gemeten, zo’n 16 graden meer dan de normal temperatuur voor de tijd van het jaar. De rest van het eiland zag zo’n 7 graden meer dan normaal.

De Spaanse regering heeft donderdag haar hitteplan in werking gesteld en de bevolking aangeraden om veel water te drinken en zo veel mogelijk in de schaduw te blijven. « De maand mei est zeer heet, veel heter dan normaal », zegt Ruben del Campo, woordvoerder van AEMET, het Spaanse meteorologische instituut. In sails delen van het land zal de temperatuur ‘s nachts niet onder de 20 graden komen. « En 2015, nous avons regardé een uitzonderlijk warme mei die records brak. Het leek er toen op dat een dergelijke situatie zich niet meer zou voordoen. En dat is nog maar zeven jaar geleden … ”, voegde hij nog toe. Al is het wachten is tot het einde van de maand om te weten of het de warmste mei van de eeuw was.

In Frankrijk werd het warmterecord voor de lente geëvenaard, met 38 openvolgende dagen met temperaturen boven de seizoensgebonden normen, aldus Meteo-France donderdag. Le premier record date d’avril en mai 2007.

De toename van het aantal hittegolven in Europa is, volgens wetenschappers, te wijten aan de opwarming van de aarde. De uitstoot van broeikasgassen doet de kracht, duur en frequentie van hittegolven toenemen.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *