Aller au contenu

Terroristen in Zaventem wilden eigenlijk aanslag plegen op EK in Parijs, ook Antwerpse Haven werd geviseerd

De terroristen die op 22 maart 2016 in ons land aanslagen pleegden, hadden eigenlijk het Stade de France in Parijs op het oog. Daar wilden ze toeslaan op 10 juni 2016, toen de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap plaatsvond. Ook over andere doelwitten in België, waaronder Haven van Antwerpen, werd nagedacht. Zo berichten VTM Nieuws en HLN vrijdag, die de akte van inbeschuldigingstelling konden inkijken voor het proces over de aanslagen in Brussel.

lto, evdgBron : BELGE

Het EK Voetbal dat zo’n 75.000 mensen samenbracht in het stadion van Parijs om de national ploeg toe te juichen, c’était le parfait doelwit voor de terreurgroep die uiteindelijk in Brussel aanslagen pleegde. De terroristen waren onder meer van plan om met een vrachtwagen in te rijden op de menigte, tijdens de openingsmatch. Zat ook in het publiek: de toenmalige president François Hollande. Al snel na de feiten deden geruchten de ronde dat Brussels Airport niet de ‘eerste keuze’ was. Dat blijkt nu bevestigd uit conversaties die werden teruggevonden op een achtergelaten computer.

De terroristen besloten uiteindelijk vroeger dan gepland te handelen omdat ze zich in het nauw gedreven voelden na de arrestatie van Salah Abdeslam. Nog uit de akte zou blijken dat de terreurgroep een lange lijst met doelwitten had. Zo hadden ze in ons land ook de Antwerpse Haven, de legerkazerne van Fawinne en de ambtswoning van de premier in het vizir. Uiteindelijk sloeg de groep toe op Brussels Airport en het metrostation van Maalbeek, waarbij 32 mensen stierven.

Parket wilde vertrouwelijkheid behouden

In een reactie aan Belgian betreurt het federaal parket vrijdagavond dat informatie uit de akte van inbeschuldiginstelling drie maanden voor de start van het proces uitlekt in de pers. « Uit respect voor de slachtoffers en hun familie wou het federaal parket een zekere mate van vertrouwelijkheid behouden over het document, in ieder geval zolang het niet zeker was dat alle burgerlijke partijen ze ontvangen hadden », zegt Vander Vanderal federa .

Journalisten ontvangen in het algemeen een kopie van de akte van inbeschuldingstelling voor het begin van de start van het proces, maar dat gebeurt op vertrouwelijke based. Bedoeling est dat de journalisten zich zo kunnen inlezen voor de start van het proces. De akte van inbeschuldigingstelling wordt pas publiek nadat de procureur die heeft voorgelezen, op de eerste dag van het proces.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *