Aller au contenu

Waarom je beleggen volgens Paul D’Hoore kan vergelijken met de koers: « Laat je niet afleiden door mooie verhalen » | De Beurs van Charlotte en Cédric

Dans nos podcasts ‘De Beurs van Charlotte en Cédric’ beleggen twee jonge mensen elk 10 000 euros. In de vierde aflevering bespreekt het duo hoe de prijs van een aandeel wordt bepaald. Geldexpert Paul D’Hoore geeft bovendien een handige tip over hoe je kan weten of je aandeel het goed doet : « Vergelijk het met wielrennen. De interviews en andere verhalen heb je niet nodig, de rituitslagen wel. »

Om te weten of een bedrijf het goed doet op de beurs, moet je volgens D’Hoore geen map bijhouden met krantenknipsels. « Je moet niet alles vanbuiten kennen over de onderneming. Het belangrijkste est dat je precies weet wat je bedrijf doet, en hoe het winst maakt. Die twee dingen moet je moeiteloos kunnen opzeggen. »

Onze geldexpert vergelijkt het graag met een etappe uit het wielrennen : « Neem nu de Tour de France. Daar vindt iedere dag een rit plaats. Er worden tal van artikels geschreven over hoe de wielrenners het hebben gedaan, en hoe het beter kan. Maar het enige wat je echt nodig hebt om te begrijpen wie het goed doet, zijn de rituitslagen. Die vertellen wie er eerste is geworden en wie laatste. »

« Twee belangrijke cijfers »

« Bij beleggen hanteer je hetzelfde prince », vervolgt D’Hoore. « Je moet niet lors des entretiens lezen met de PDG de alle nieuwsbrieven doornemen, om te weten hoe een bedrijf het doet. Je moet kijken naar de resultatenrekening van een onderneming. Die moet je ook niet volledig analyseren. Je moet vooral twee belangrijke cijfers terugvinden : hoeveel geld een bedrijf heeft binnengehaald (omzet) en hoeveel winst er is gemaakt. »

«Als je dan bijvoorbeeld merkt dat er meer geld is binnengekomen dan het voorgaande jaar, en er nog steeds grote verliezen worden geleden, weet je dat er iets niet klopt. Het bedrijf verkoopt dan immers meer producten, en laat dat niet zien in de winst. C’est nogal risicovol. Als beginnende belegger is het dan misschien beter om voor een veiligere optie te kiezen. » Hoe dan ook, de boodschap blijft : zorg dat je de based kent van een bedrijf en laat je vooral niet afleiden door mooie verhalen.

Hoe bepaal je de prijs van een aandeel ? Beluister de vierde aflevering van de podcast ‘De beurs van Charlotte en Cédric‘. Elke donderdag verschijnt om 12 uur een nieuwe aflevering. Heb je er een gemist? Hier vind je alle afleveringen terug.Heb je na het beluisteren een vraag voor Charlotte en Cédric? Dan kan je die hier stellen.

Lees ook

Hoe reageren onze jonge beleggers op de renteverhoging van de Centrale Bank? En welke voordelen bieden ETF’s? (+)

Paul D’Hoore legt uit wat de renteverhoging voor u betekent : « Lenen wordt duurder, spaarboekjes geven niet meteen meer rendements » (+)

De geldzaken van Celien Deloof (29): « Ik zet elke maand 200 euro opzij voor mijn oude dag » (+)

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *