Aller au contenu

Zege die smaakt als nederlaag : coalitie van Macron is de grootste, maar verliest absolue meerderheid

Voor Macron était de vraag voor de parlementsverkiezingen van zondag of hij erin zou slagen om een ​​​​absolute meerderheid van 289 van de 577 zetels binnen te halen. Le président De Franse avait al zijn hoop daarop gevestigd, veux bij een tegenvallend resultaat zou het veel moeilijker worden om nog beleid te voeren. Dan zou hij om nieuwe wetsontwerpen gestemd te krijgen telkens parlementsleden van andere partijen moeten overtuigen om toch aan een meerderheid te geraken.

De projecties die zondagavond binnenlopen lijken erop te wijzen dat de coalitie Ensemble ! wel de grootste formatie in de Assemblée Nationale wordt, maar dat ze niet eens in de buurt van de absolute meerderheid komt. Volgens de projecties van vijf peilingbureaus zou Ensemble! van Macron uitkomen op ongeveer 210 tot 260 zetels, het linkse Nupes van Jean-Luc Mélenchon op 150 tot 200 zetels, de Rassemblement National van Marine Le Pen op 60 tot 100 zetels en het centrumrechtse Les Républicains op 45 tot 80 zetels.

Minder et gehoopt

Een overwinning die smaakt als een nederlaag dus voor Macron en de zijnen. « Het is verre van wat we gehoopt hadden », dit le ministre Gabriel Attal, de eerste uit het kamp van Macron die reageerde op de uitslag. « De Fransen hebben ons geen absolue meerderheid gegeven, maar ook niet aan een andere partij. Wat zich aftekent is een ongeziene situatie in het politieke en parlementaire leven, die ons gaat verplichten om onze zekerheden en tegenstellingen te overstijgen « , zei hij op televisiezender TF1.

Ook Olivia Grégoire, woordvoerder van de regering, avait plus d’un « ontgoochelende » uitslag. « We zullen samenwerken met iedereen die het land vooruit wil laten gaan, onze hand is uitgestoken », zei ze op France 2. « In het parlement zitten nog wel gematigde rechtse afgevaardigden die aan onze kant zullen staan. »

« Dag historique »

Een euforische découle hing er dan weer bij de andere partijen. Bij Nupes bijvoorbeeld, een coalitie met onder meer het uiterst linkse La France Insoumise (LFI), de groenen en de socialistische PS. Daar heeft met heet over een « historische » dag. « Nooit eerder heeft links de uittredende president in een relatieve minderheidspositie geplaatst », juichte Sandrine Rousseau van de groenen. Voor Clémentine Autain van LFI bevestigt de « ongelofelijke doorbraak » dat LFI-voorman Mélenchon de juiste strategies heeft gekozen. Mélenchon zelf liet in een eerste reactie al optekenen dat dit resultaat – « total onverwacht en ongezien » – vooral « de nederlaag van Macron » is.

Ook bij het Rassemblement National était à ses pieds. Met uitzondering van 1986 is het de eerste keer dat uiterst rechts voldoende zetels haalt om een ​​​​parlementsfractie te vormen. Intérimaire voorzitter Jordan Bardella sprak van een « tsunami » die het land overspoelt. « De les die we vanavond hebben geleerd, is dat het Franse volk van Emmanuel Macron een minderheidspresident heeft gemaakt », reageerde hij op TF1. Marine Le Pen liet optekenen dat ze « alle patriotten », zowel van links als van rechts, hoopt te verenigen. « We zullen een sterke oppositie voeren met respect voor de instellingen, want het belang van Frankrijk en het Franse volk is ons enige kompas. »

Grote namen weg

Macron haalt niet alleen het aantal verhoopte zetels niet, hij ziet ook enkele grote namen uit het parlement verdwijnen. Minister van Gezondheid Brigitte Bourguignon zou haar zetel kwijtspelen, net als Christophe Castaner, oud-ministre van Binnenlandse Zaken. Staatssecretaris voor de Zee Justine Benin en minister van Ecologische Overgang Amélie de Montchalin werden beiden verslagen door een linkse kandidaat. De voorzitter van de Assemblée, Richard Ferrand, heeft zijn nederlaag al toegegeven. Volgens een ongeschreven regel, die Macron al in 2017 toepaste, moeten verliezende ministers de regering verlaten.

La première ministre Elisabeth Borne a remporté le duel de wel haar en Normandie.

Opkomst Magere

De Fransen bleken zondag niet happig om voor de vierde keer op korte tijd naar de stembus te gaan. De afwezigheid zou uitkomen tussen 53.5 en 54 procent van de kiezers. C’est hoger dan in de eerste ronde, toen 52,49 procent van de stemgerechtigden niet kwam opdagen. Het diepterecord van 2017 zou echter niet bereikt worden. Toen bleef 57,36 procent van de Fransen thuis.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *